ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΦ (ΕΟΦΣΕ)                                      

Μεσογείων 284, 155 62, Χολαργός

Τηλ. 2132040200 / Fax. 2106549591

Website: www.eofse.gr

E-mail:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Αρ. Πρωτ. 22 / 26.2.2013

 

 

Προς:   Πρόεδρο ΕΟΦ κ. Ι. Τούντα

            Α´ Αντιπρόεδρο ΕΟΦ, κα Μ. Σκουρολιάκου και

            Β´ Αντιπρόεδρο ΕΟΦ, κ. Π. Βασιλάκη

 

Κοιν:   Μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ

 

Θέμα: Θέσεις Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ για το έργο Ανασυγκρότησης του Οργανισμού του ΕΟΦ

 

Η «Επιτροπή Συγκρότησης Ομάδας Έργου για την υποστήριξη και την υλοποίηση του έργου Αναδιοργάνωσης του Οργανισμού του ΕΟΦ» συγκροτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2013 αποτελούμενη από νυν και πρώην υπαλλήλους του ΕΟΦ και με συντονιστή τον Β´ Αντιπρόεδρο κ. Βασιλάκη. Σκοπός της η προετοιμασία του υλικού και των δράσεων που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών. Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση αντίστοιχης Ομάδας στην οποία θα συμμετάσχουν επιπλέον και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας αλλά και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ θέτει μια σειρά από προβληματισμούς για την συνολική κατεύθυνση του έργου της Αναδιοργάνωσης:

-           Η φιλοσοφία της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού δεν πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης στα πλαίσια της σημερινής συγκυρίας δεδομένου ότι η φυσιογνωμία του Οργανισμού καθώς και το Οργανόγραμμα αφορούν την μελλοντική πορεία του Οργανισμού πέραν του χρονικού ορίζοντα της Κρίσης (επισημαίνεται το γεγονός ότι το υπάρχον Οργανόγραμμα, ΠΔ 142/1989 μας υπηρέτησε τα τελευταία 24 έτη).

-           Τίθεται το ερώτημα, το αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής Συγκρότησης Ομάδας Έργου για την υποστήριξη και την υλοποίηση του έργου Αναδιοργάνωσης του Οργανισμού του ΕΟΦ, η οποία θα καταλήξει σε μια «πρόταση», από ποιους θα «αξιολογηθεί» (πχ. Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης); Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ληφθούν υπόψη και οι θέσεις των Κοινωνικών εταίρων;

-           Στο ζήτημα της αναδιοργάνωσης του Οργανογράμματος του Οργανισμού, επισημαίνουμε ότι υφίσταται και έχει κατατεθεί υπόψη της Διοίκησης πρόταση Οργανογράμματος με έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΦ, η οποία είχε προκύψει κατόπιν εξαντλητικών εργασιών Ομάδων Εργασιών στελεχών του Οργανισμού, και η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

-           Σημαντική παράμετρος της όλης προσπάθειας θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία της αναδιοργάνωσης και της αναβάθμισης δηλαδή θα πρόκειται για έναν Οργανισμό ο οποίος διέπεται από τη λογική της Προ-εγκριτικής και Μετ-εγκριτικής διάρθρωσης (αξιολογητικό, ελεγκτικό κτλ.), όπως είναι για παράδειγμα η σημερινή δομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ); Ή θα υπάρχει η λογική της κάθετης διάρθρωσης (από διοικητικό έλεγχο έως και φαρμακοεπαγρύπνιση) ανά κατηγορία προϊόντων πχ. ανθρώπινα, κτηνιατρικά, ιατροτεχνολογικά κτλ.; Η μη βέλτιστη πρακτική βέβαια είναι να καταλήξουμε σε ένα μεικτό σχήμα, το οποίο πιθανόν να οδηγήσει σε μη λειτουργικό αποτέλεσμα.

-           Γίνεται μνεία για την προσθήκη και ενσωμάτωση νέων αντικειμένων και αρμοδιοτήτων στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» του Οργανισμού πχ. πλήρης αρμοδιότητα τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων, θετικές / αρνητικές λίστες φαρμάκων, ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ηλεκτρονική συνταγογράφηση κτλ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λογική της μείωσης και περικοπής των Οργανωτικών δομών κατά 25 ή ακόμη και 30%. Δεν είναι δυνατόν με ένα μέρος των τελικά προτεινόμενων αρμοδιοτήτων να υπήρχε Οργανόγραμμα 300 οργανικών θέσεων, ενώ με διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά και με επαυξημένες απαιτήσεις στις ήδη υπάρχουσες, να οδηγηθούμε σε λογικές συρρίκνωσης.

-           Θέση του Συλλόγου είναι η καθολική αντίθεση σε πρακτικές εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing), ιδιαίτερα σε εξειδικευμένα επιστημονικά αντικείμενα του Οργανισμού (αξιολόγηση φακέλων, φαρμακοεπαγρύπνιση, κλινικές μελέτες κτλ.).

Καταλήγοντας, επισημαίνουμε ότι η προάσπιση της Δημόσια Υγείας δεν μπορεί να επιτευχτεί με τη λογική της συρρίκνωσης του ΕΟΦ, η οποία δυνητικά μπορεί να μας οδηγήσει σε αποδιοργάνωση αντί για αναδιοργάνωση.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΦ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του σε συγκεκριμένες πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση οργανικών θέσεων και πιθανή εξωτερική ανάθεση.

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

 

                 Γιάννης Μαλέμης                                          Χαράλαμπος Κατσούλας