Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΦ μετά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του για επαναλαμβανόμενες ανοιχτές Συνελεύσεις, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προβάλει τα αυτονόητα αιτήματα των Εργαζομένων, στα οποία η Διοίκηση αρνείται να απαντήσει και να δώσει λύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΦ αποτελεί τη μοναδική αρμόδια Αρχή Φαρμάκου με επιστημονικές, εγκριτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, συμμετέχει εκπροσωπώντας τη χώρα, μαζί με αντίστοιχες Αρμόδιες Αρχές Φαρμάκων της ΕΕ σε ευρωπαϊκές διαδικασίες αδειοδότησης φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων κατά της COVID-19, την παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών από το Τμημα της Φαρμακοεπαγρύπνησης και των Κλινικών μελετών για νέα φάρμακα κατά της COVID-19.

Ο ΕΟΦ βρίσκεται για συναπτά έτη αντιμέτωπος με σειρά ζωτικών και άλυτων προβλημάτων τα οποία

παρεμποδίζουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του ενώ παράλληλα δυσχεραίνουν την εκπλήρωση του πρώτιστου σκοπού του που είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η εξασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος στον χώρο των φαρμάκων.

Σε συνέχεια συναντήσεων του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με τη διοίκηση του ΕΟΦ, οι απαντήσεις

εξακολουθούν να παραμένουν μη πειστικές

 

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες στους χώρους εργασίας διαρκώς χειροτερεύουν

Επιπρόσθετα, πάγιο και διαχρονικό αίτημα παραμένει η πλήρης και ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση

της μισθολογικής εξομοίωσης των εργαζομένων στον Οργανισμό ώστε να πάψουν να υπάρχουν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων, σε έναν Οργανισμό που έχει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως τον ενισχύει σημαντικά ετησίως. Ωστόσο, μισθολογική εξομοίωση μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί με την πρόβλεψη παροχής κινήτρου απόδοσης το οποίο «δύναται» να δοθεί σε ετήσια βάση.

 

  • Η ανυπαρξία ψύξης όλο το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να καλούμαστε να εργαστούμε κατά παράβαση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, σε θερμοκρασίες πλέον των 30° C καταφεύγοντας σε ίδια μέσα ψύξης (προσωπικοί ανεμιστήρες, κινητά air coolers)καθιστώντας ακόμα πιο επισφαλή την κίνηση μας στους χώρους των γραφείων
  • Η βίαιη διακοπή της τηλεργασίας ως μέτρο στην αντιμετώπισή του COVID-19 χωρίς να διασφαλίζονται πραγματικά σε αρκετούς χώρους εργασίας τόσο η απαραίτητη απόστασή των τουλάχιστον 1,5 όσο και ο απαραίτητος φυσικός αερισμός των χώρων.

Αυτή τη στιγμή παραμένει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΑΒΕΒΑΙΟ αν θα πάρουν οι εργαζόμενοι το κίνητρο απόδοσης και παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος και υπάρχει υπέρβαση πλεονάσματος.

 

Παράλληλα, τονίζουμε ότι ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ορυμαγδό των σύγχρονων προκλήσεων και να είναι παρών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να ολοκληρωθεί άμεσα το Οργανόγραμμα ανάπτυξης του Οργανισμού- που παραμένει χρόνια τώρα ευχολόγιο- και χωρίς να ενισχυθεί αποκλειστικά με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό. Αντιθέτως, καλύπτει τις ανάγκες του με συμβασιούχους (Επικουρικό Προσωπικό, ΣΟΧ, Επιδοτούμενους από προγράμματα ΟΑΕΔ) με αποτέλεσμα να κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και ο Οργανισμός να επενδύει σε εκπαιδευμένο δυναμικό που χάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Διερωτώμεθα, πως είναι εφικτή η ανάπτυξη και λειτουργία καθώς και η ουσιαστική άσκηση του ρυθμιστικού και Ελεγκτικού ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων όταν αδυνατεί να προωθήσει κατ' ελάχιστον νόμιμα και δίκαια αιτήματα υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι απαξιώνεται ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η ίδια η φύση του Οργανισμού και κατ' επέκταση η εργασία μας.

 

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας στην παραδοσιακή αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Απαιτούμε τάχιστα την άμεση και οριστική διευθέτηση του Οργανογράμματος με την αποτύπωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που καλύπτονται από πάσης φύσεως προσωπικό, της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, την άμεση χορήγηση του κινήτρου απόδοσης στους εργαζόμενους, την πλήρη μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων όπως ήδη έχει νομοθετικά διευθετηθεί για άλλους φορείς και της διασφάλισης των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζομένους.