Website: www.eofse.gr/ E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χολαργός, 13.04.2022
ΑΠ: 42

Προς Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ: ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 309/14-10-2021 επιστολής, που σας είχαμε αποστείλει στις 18-10-2021 (εσωτ. πρωτ. ΓΓΠρωθυπουργού 7708/18-10- 2021), με επισήμανση των δίκαιων και ευλόγων_αιτημάτων των εργαζομένων του Ε.Ο.Φ., επανερχόμαστε σήμερα με την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε ένα άκρως κατεπείγον και φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί και αφορά στο σύνολο των παραβάσεων και ελλείψεων, που καταγράφονται στο από 2/2/2022 πρακτικό της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.) του Ε.Ο.Φ. (συνημμένο έγγραφο υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 18.334/21-2-2022), από το οποίο προκύπτουν οι σοβαρές ελλείψεις, που υφίστανται στον Ε.Ο.Φ. και οι συνέπειες των οποίων εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Για τις ελλείψεις αυτές η παρούσα Διοίκηση, κατά την ήδη τριετή της θητεία-εκ της ενημέρωσης που μας επιτρέπεται να έχουμε- δεν έχει καν εκπονήσει ένα ορθολογικό και αποτελεσματικό πλάνο επίλυσης αυτών και δυστυχώς δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον ούτε η διάθεση ούτε και η βούληση εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΟΦ επίλυσης των προβλημάτων αυτών.
Τόσο η Διοίκηση του ΕΟΦ όσο και ο καθ'ύλην αρμόδιος Υπουργός Υγείας έχουν την ηθική και αναμφιβόλως τη νομική ευθύνη να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του Οργανισμού, ώστε να είναι άπαντες ανά πάσα στιγμή ασφαλείς.
Πώς άλλωστε είναι δυνατόν ο Ε.Ο.Φ. να δύναται να επιτελέσει τον κυρίαρχο στόχο του που είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και να θεωρείται ότι είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός σε αυτό, εάν πρωτίστως δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ποιοτικές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους του, όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική Νομοθεσία για την προστασία της Ασφάλειας και της Υγείας τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την έντονη διαμαρτυρία μας για την έως τώρα
αδιαφορία όλων των υπευθύνων εμπλεκομένων φορέων.

Ο Ε.Ο.Φ. θα έπρεπε λόγω και του θεσμικού του ρόλου και της κυρίαρχης αποστολής του που είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, να αποτελεί Πανελλαδικό Πρότυπο Πρόληψης της μη έκθεσης των εργαζομένων του σε κινδύνους με στόχο την αποφυγή σοβαρών άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στην υγεία τους και διασφάλισης της απαρέγκλιτης τήρησης και εφαρμογής των προβλεπομένων Μέτρων Ασφάλειας και Υγείας.

Με τη συνέχιση όμως της υφισταμένης καταστάσεως, θεωρούμε ότι απαξιώνεται ο ίδιος ο Οργανισμός, η φύση και υπόστασή του και κατ' επέκταση η εργασία των εργαζομένων αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Ο ΕΟΦ είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός, που έχει οικονομική αυτοδυναμία και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως, μάλιστα, τον ενισχύει σημαντικά ετησίως, ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να εμφανίζει ελλείψεις σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.
Επειδή είναι προφανές ότι τόσο ο Πρόεδρος του ΕΟΦ όσο και ο Υπουργός Υγείας αρνούνται- ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος- να ασχοληθούν επί της ουσίας με τα πάγια και καθ'όλα δίκαια αιτήματά μας και την επίλυσή τους, εξ αυτού του λόγου αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σ'εσάς, μην έχοντας άλλη λύση και διέξοδο.

Ως εκ τούτου σας απευθύνουμε έκκληση να αναλάβετε εκείνες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμφωνηθεί άμεσα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων, τα οποία και εκθέτουμε με τα συνημμένα έγγραφα και άπτονται της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στον ΕΟΦ, ώστε να επανέλθει η απαιτούμενη εργασιακή ειρήνη και ηρεμία στο προσωπικό με εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, απόλυτα εναρμονισμένων με τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια και ο ΕΟΦ ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες προκλήσεις των καιρών μας.

Επισυναπτόμενα έγγραφα:

1).- Το πρακτικό της από 2/2/2022 τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.) του Ε.Ο.Φ. (αριθμός πρωτοκόλλου 18.334/21-2-2022 έγγραφο ΕΟΦ).
2).- Η υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 39/7-4-2022 επιστολή του ΕΟΦΣΕ προς τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ Δημήτριο Φιλίππου και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού (αριθμός πρωτοκόλλου ΕΟΦ 36577/7-4-2022).
3).-Η υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 41/8-4-2022 επιστολή του ΕΟΦΣΕ προς τον Υπουργό Υγείας κ Αθανάσιο Πλεύρη (αριθμός πρωτοκόλλου 1447/8-4-2022 Γραφείο Υπουργού).
4).- Η υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 309/14-10-2021 επιστολή του ΕΟΦΣΕ προς τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού (αριθμός πρωτοκόλλου 7708/18-10-2021).

Με Τιμή

Εκ του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΦ

Η Γεν.. ας
Ε. Αγ'U"v λου