Ανακοινώσεις
Aγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι αναγνώστες, PDF  | Print |  E-mail
Σας καλωσορίζουμε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας, η οποία δημιουργήθηκε πρωταρχικά με σκοπό την ενημέρωση για τις θέσεις, απόψεις και δράσεις του Συλλόγου μας για διάφορα τρέχοντα εργασιακά και κοινωνικά θέματα. Επιπλέον, φροντίσαμε - ή τουλάχιστον προσπαθήσαμε! - ο ιστότοπος αυτός να αποτελεί ένα κανάλι για την καθημερινή ενημέρωσή σας σε θέματα επικαιρότητας (καιρός, ειδήσεις), θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (υγεία, περιβάλλον, πολιτιστικά κ.λπ). Επίσης είναι στη διάθεσή σας μια λίστα από χρήσιμους συνδέσμους, η οποία ενημερώνεται τακτικά.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική επιδίωξη είναι για μας η αμφίδρομη επικοινωνία που μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί σας, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο.
Από τη Συντακτική Επιτροπή της ιστοσελίδας
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PDF  | Print |  E-mail

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΦ Αρ.πρωτ. 88./12-12-2008

Μεσογείων 284, 155 62, Χολαργός

Τηλ. 2106507200 / Fax 2106507450

www.eofse.gr This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΦ και Φαρμακοβιομηχανία

Εγκρίσεις Φαρμάκων με τιμές ευκαιρίας, τιμές 1998;

Ο ΕΟΦ, όπως και η πλειοψηφία των ομολόγων Οργανισμών Φαρμάκου στην ΕΕ, λειτουργεί ως Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η κύρια χρηματοδότησή του είναι τα Παράβολα που καταβάλλουν οι αιτούντες (κυρίως φαρμακευτικές επιχειρήσεις) προκειμένου να εγκριθούν, μετά από επιστημονική αξιολόγηση, τα φαρμακευτικά προϊόντα. Στη συνέχεια ο ΕΟΦ ελέγχει την νόμιμη κυκλοφορία και λαμβάνει μέτρα σε κάθε περίπτωση ακατάλληλου προϊόντος, παράνομου κλπ, δηλαδή προστατεύει τη δημόσια υγεία αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει το νόμιμο περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Τα παράβολα υπέρ του ΕΟΦ που καταβάλλουν οι Φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αξιολογηθούν επιστημονικά τα προϊόντα τους και να τους χορηγηθεί Άδεια Κυκλοφορίας, αναθεωρήθηκαν προ δύο ετών με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α/Γ.Π.139307/05/ 31-7-2006 (ΦΕΚ 1098 Β/10-8-2006). Τα παράβολα καθορίστηκαν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Προ αυτής της ρύθμισης του 2006, είχαν καθοριστεί τελευταία φορά το 1998 και είχαν παραμείνει στα ίδια απόλυτα επίπεδα για 9 χρόνια, ήσαν δε από τότε μεταξύ των 2-3 χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΟΦ, έχοντας αυτά ως κύρια πηγή εσόδων του, οδηγείτο επί μια δεκαετία (από το 1998 μέχρι το 2006) σε οικονομικό μαρασμό και χρεοκοπία με ολέθριες επιπτώσεις στην ποιότητα των ελέγχων του και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αντιθέτως, βάσει στατιστικών στοιχείων, στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική κατανάλωση (τζίρος) των Φαρμακοβιομηχανιών υπερτριπλασιάστηκε (300%) σε απόλυτες τιμές μεταξύ 1998 και 2007. Τα παράβολα που κατέβαλαν όμως στον ΕΟΦ, παρέμειναν ακριβώς ίδια.

Ο καθορισμός νέων παραβόλων και τελών υπέρ ΕΟΦ αποτελούσε επιτακτική ανάγκη και την πρώτη προτεραιότητα για την επιβίωση και ανάπτυξη του Οργανισμού.

Η έκδοση τον Αύγουστο 2006 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αύξησε τα παράβολα στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, χαιρετίστηκε από όλους όσους γνωρίζουν την πορεία του ΕΟΦ ως πραγματικά απαραίτητη για την ανάπτυξη του.

Η έντονη αντίδραση των Φαρμακοβιομηχάνων και ιδιαίτερα μάλιστα των πολυεθνικών κερδοφόρων εταιρειών που έχουν υπερτριπλασιάσει τα κέρδη τους από το 1998 μας άφησε άναυδους:

Οι Φαρμακοβιομήχανοι προσέφυγαν εναντίον της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2006, με σκοπό να επιτύχουν την ακύρωσή της.

Επισημαίνουμε ότι παρόμοια προσφυγή κατά Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου από την πανίσχυρη Φαρμακοβιομηχανία δεν έχει προηγούμενο στην ΕΕ.

Οι Εργαζόμενοι του ΕΟΦ, ως πολίτες, επιστήμονες και άμεσα ενδιαφερόμενοι για την καλή ποιότητα του έργου μας, δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Οργανισμού. Καταθέσαμε σχετική νομική Παρέμβαση στο ΣτΕ αυτόνομα, στο πλευρό του ΕΟΦ και στηρίξαμε ενεργά την οικονομική επιβίωση του Οργανισμού.

Η συζήτηση στο ΣτΕ έτυχε αλλεπάλληλων αναβολών και τελικά εκδικάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2008.

Και ξαφνικά, με δυσάρεστη έκπληξη, είδαμε να εκδίδεται η Απόφαση 3184/2008 του ΣτΕ με την οποία καταρρίφθηκαν οι βασικότερες διατάξεις της.

Η ακύρωση της ΚΥΑ προκαλεί τεράστια αναστάτωση στην πορεία και λειτουργία του ΕΟΦ, επαναφέρει την κατάσταση δέκα χρόνια πριν και σημαίνει πρακτικά την ασφυξία και την καθήλωση του ΕΟΦ σε απλό διεκπεραιωτή υποθέσεων, έναν οργανισμό σε πλήρη αδυναμία, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για τη σωστή αξιολόγηση και έλεγχο των φαρμάκων προ και μετά την έγκρισή τους.

Αναρωτιόμαστε μήπως αυτό τελικά επιθυμεί η πανίσχυρη Φαρμακοβιομηχανία;

Μήπως ένας ισχυρός και αυτοδύναμος ΕΟΦ που θα λειτουργεί απρόσκοπτα και σε αναπτυξιακή τροχιά για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία αλλά και την υγιή και βάσει κανόνων επιχειρηματικότητα δεν είναι τελικά αυτό που επιθυμούν οι μεγάλες πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες;

Και πως είναι δυνατόν ένας επιχειρηματικός κλάδος, άμεσα συνδεδεμένος με τη δημόσια υγεία, που αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 25% ετησίως, που έχει τζίρο το 2008 πάνω από τα 9 δισεκατομμύρια € (9 Χ 109 €), να δυσανασχετεί στην καταβολή συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο 0,3% του τζίρου της, ακριβώς ίδιου ποσοστού όπως και προ 10 ετών, στον ΕΟΦ;

Πως αντιλαμβάνεται η πανίσχυρη Φαρμακοβιομηχανία που αποτελεί ίσως τον πιο ισχυρό κλάδο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα και που δαπανά μεγάλα ποσά για την προώθηση προϊόντων της, ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων θα μπορέσει τελικά να κάνει τη δουλειά του σωστά; Μήπως τελικά το ζητούμενο είναι η απλή διεκπεραίωση, η έκδοση ενός εγκριτικού εγγράφου και μέχρις εκεί;

Εμείς οι 240 εργαζόμενοι στον ΕΟΦ δηλώνουμε ότι δεν παρακολουθούμε ως απλοί μάρτυρες, ούτε ως σιωπηλά εκτελεστικά όργανα αυτήν την υπόθεση.

Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, καταγγέλλουμε την επίθεση της ισχυρής Φαρμακοβιομηχανίας κατά του ΕΟΦ, διαμαρτυρόμαστε έντονα, επιθυμούμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και ζητούμε από την πολιτική Ηγεσία να ρυθμίσει με υπευθυνότητα την υπόθεση.

Με παλαιότερο Δελτίο Τύπου μας είχαμε ζητήσει από τη Φαρμακοβιομηχανία να αρθεί στο επίπεδο μίας κοινωνικής λειτουργίας υψηλού ήθους και να παραιτηθεί από την προσφυγή κατά του ΕΟΦ. Φαίνεται όμως ότι αυτή η συναίσθηση ευθύνης δεν διακατέχει την ηγεσία του κλάδου. Οι υποβαλλόμενες τώρα αιτήσεις γίνονται με τιμές προ δεκαετίας!!!

Δηλώνουμε ότι ξεκινάμε συνεχή αγώνα με στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις καθημερινά μέχρι ο ΕΟΦ να επανέλθει σε νέα τροχιά ανάπτυξης και σωστής λειτουργίας.

Ο ΕΟΦ, με την θέληση και την υποστήριξη των Εργαζομένων του, θα ζήσει και θα βελτιωθεί, θα αναπτυχθεί και θα προστατεύει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία.

Ζητούμε από τον Υπουργό την άμεση υπογραφή νέας Υπουργικής Απόφασης για τα τέλη του ΕΟΦ. Δεν θα επιτρέψουμε να εγκρίνονται τα Φάρμακα με «εκπτώσεις», σε τιμές 1998.

Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ΕΟΦ στο όνομα του Ελληνικού λαού και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΦ

 
Συντακτική Ομάδα ΕΟΦΣΕ PDF  | Print |  E-mail

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας www.eofse.gr έχει ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο και ήδη περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις και τη δραστηριότητα του ΔΣ του Συλλόγου μας. Επίσης περιέχει και όλες τις παρουσιάσεις της Ημερίδας μας της 17ης Ιουνίου.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ιστοσελίδα του Συλλόγου μας www.eofse.gr έχει ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο και ήδη περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις και τη δραστηριότητα του ΔΣ του Συλλόγου μας. Επίσης περιέχει και όλες τις παρουσιάσεις της Ημερίδας μας της 17ης Ιουνίου.Ακόμη όμως δεν έχει αναπτυχθεί όπως επιθυμούμε, σε ένα ζωντανό βήμα ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ μας. Η πρόθεσή μας είναι η ιστοσελίδα μας να έχει χαρακτήρα όχι μόνον στενά συνδικαλιστικό αλλά να περιλαμβάνει και θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του ΕΟΦ, που θα προκαλούν προβληματισμό και συζήτηση και, γιατί όχι, θα ενημερώνουν και θα ψυχαγωγούν.

Προκειμένου να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται, να στελεχώσουν μια ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ της Ιστοσελίδας που θα έχει την επιμέλεια για το υλικό που θα αναρτάται, σε συνεργασία με το ΔΣ.

Η Ομάδα αυτή θα οργανώσει η ίδια τον τρόπο λειτουργίας της (μεθόδευση εργασίας, συνεδριάσεις κλπ) και θα προτείνει ιδέες στο ΔΣ του Συλλόγου για να γίνει το Website και το Forum που εμπεριέχεται σε ένα ελκυστικό και δυναμικό πεδίο συζήτησης για κοινά μας θέματα. Στη συνέχεια θα έχει την επιμέλεια της ιστοσελίδας σε καθημερινή βάση, σε συνεννόηση πάντα με το ΔΣ που έχει και την σχετική ευθύνη για ότι θα αναρτάται.

Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους νεώτερους συναδέλφους που είναι και περισσότερο εξοικειωμένοι με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Παρακαλούμε όποιον συνάδελφο επιθυμεί, να επικοινωνήσει με το ΔΣ το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΣ του Συλλόγου

 
Πρόσκληση για παρουσίαση άρθρων - μελετών – απόψεων στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΦ PDF  | Print |  E-mail
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΦ
Μεσογείων 284, 155 62, Χολαργός
Τηλ. 2106507200 / Fax. 2106507450
Website: www.eofse.gr / E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΟΦΣΕ
Αρ. πρωτ. 43 /10 .6 .2009
Προς: Αξιότιμα Μέλη ΔΣ/ΕΟΦ, Επιστημονικούς Συνεργάτες, Μέλη Επιτροπών ΕΟΦ, Συναδέλφους
Πρόσκληση για παρουσίαση άρθρων - μελετών – απόψεων στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΦ
Αξιότιμε κύριε(α),
Οι Εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχουμε δημιουργήσει μια Ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο. Ο αρχικός σκοπός αφορούσε στη χρήση της κυρίως ως συνδικαλιστικού βήματος προκειμένου οι πάσης φύσεως ανακοινώσεις, ψηφίσματα, διεκδικήσεις και δραστηριότητες να γίνονται γνωστές κυρίως στα μέλη μας.
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 6 of 6

Επισκέπτες

We have 9 guests online
RocketTheme Joomla Templates