ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΦ

Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός

e –mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χολαργός, 08-03-2024

Αρ. πρωτ. 36

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»

Σκανδαλώδης πρόταση τροποποίησης νόμου για την πρόσληψη ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΟΦ

Ενώ σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρευρίσκεται στην τελετή κοπής βασιλόπιτας του ΕΟΦ προ ολίγων ημερών και υπόσχεται την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ως άλλος «Δούρειος Ίππος», καθότι έχει εγγράφως ενημερωθεί αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων, από το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΟΦ για τα χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα του πολύπαθου Οργανισμού, του οποίου βασικός ρόλος είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αναπάντεχα και σκανδαλωδώς κατατίθεται σχέδιο για τροποποίηση νόμου προκειμένου να προστεθεί ο ΕΟΦ σε Οργανισμούς που συνάπτουν σχέσεις μίσθωσης έργου με ελεύθερους επαγγελματίες, κοινώς με «μπλοκάκι»! (άρθρο 26 του σχεδίου νόμου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ καταγγέλλει τα ακόλουθα:

Έργο του ΕΟΦ, από τη ίδρυσή του το 1983, είναι να αξιολογεί, να εγκρίνει, να ελέγχει και να παρακολουθεί, ως προς την ασφάλεια και την ποιότητα, μετά την έγκριση τους, φάρμακα ανθρώπινης και κτηνιατρικής χρήσης, να εγκρίνει και να παρακολουθεί την διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών και την ασφάλεια των υπό έρευνα φαρμάκων στο πλαίσιο αυτό, να αξιολογεί, να παρακολουθεί ως προς την ασφάλεια και να ελέγχει την αγορά για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και βιοκτόνα, με υπέρτατο ρόλο την προώθηση και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με πλήρη έλεγχο από αρχής μέχρι τέλους των προϊόντων υγείας της αρμοδιότητάς του! Με τέτοιο ευγενές όραμα δημιουργήθηκε ο ΕΟΦ!

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ έχουμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας το τόσο σημαντικό αυτό έργο επί 40 συναπτά έτη, παρά κάθε αντιξοότητα γιατί πιστεύουμε στη σημασία αυτής της αποστολής. Το έχουμε καταφέρει παρά το ανεπίκαιρο ως προς τις αρμοδιότητες πια Οργανόγραμμα, σε ισχύ από το 1989!

Στο διάστημα αυτό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με κάθε αντικείμενο αρμοδιότητας του ΕΟΦ, έχει ήδη αναθεωρηθεί κατ’ επανάληψη και έχουν προστεθεί αρμοδιότητες, που φυσικά δεν περιγράφονται πουθενά στο εν ισχύ Οργανόγραμμα, που ωστόσο υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθούνται, γιατί είναι ευρωπαϊκός νόμος, κυρίως Κανονισμός, άμεσα εφαρμόσιμος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ ζητά διαρκώς και επίμονα νέο Οργανόγραμμα και μάλιστα κατέθεσε την πρώτη πρότασή του το 2004! Το 2019, μετά και από άλλες ενδιάμεσες προτάσεις που έπεσαν στο κενό, εκπονήθηκε τελευταία αναλυτική και λεπτομερής πρόταση, σε εναρμόνιση με τη σχετική δαιδαλώδη ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία αν και έφτασε ένα μόλις βήμα πριν από την δημοσίευσή νέου Προεδρικού Διατάγματος αφότου εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αιφνιδίως αποσύρθηκε.

Από τότε και επί… 5 έτη!, τόσο η Διοίκηση, όσο και το Υπουργείο Υγείας κωφεύουν και υπεκφεύγουν στις οχλήσεις του Συλλόγου των Εργαζομένων για ολοκλήρωση ενός νέου οργανογράμματος, κάτι που μάλιστα όφειλαν να έχουν πραγματοποιήσει βάσει νόμου από το 2013 (άρθρο 54 ν.4178/2013).

Όσον και αν προβληματιστήκαμε, δεν έχουμε βρει ικανοποιητική απάντηση για αυτή την εξόφθαλμη και παράτυπη καθυστέρηση, ενώ πλανάται όλο και περισσότερο η θεωρία περί σκόπιμης εξαθλίωσης του ΕΟΦ και του προσωπικού του.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση του ΕΟΦ, το μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό του αν και θα έπρεπε να είχε αυξηθεί σημαντικά (και βάσει νέου προτεινόμενου οργανογράμματος), συνεχώς βαίνει μειούμενο. Σήμερα, λιγότερο από το 50% του ενεργού προσωπικού είναι μόνιμοι υπάλληλοι, αρκετοί έτοιμοι για αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης. Αντίθετα με κάθε λογική, και προκειμένου μόνο να μην είμαστε «τυπικά» εκτεθειμένοι, τα τελευταία χρόνια προστίθενται συνεχώς εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαφόρων ταχυτήτων, διάρκειας και οικονομικών απολαβών (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ΣΟΧ) για να καλύψουν τελικά, όχι μόνον πάγιες και διαρκείς, αλλά και συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, που ακόμα και στην μετά-covid περίοδο, φαίνεται να μην μπορούν να καλυφθούν. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολύ και οι οποίοι βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ομηρία.

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ έχουν εκπαιδεύσει φιλότιμα και άρτια τους συμβασιούχους της τελευταίας 6ετίας, με κόπο και με επιβάρυνση της δικής τους εργασίας (με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς την καθυστέρηση του έργου του ΕΟΦ), διότι τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Οργανισμού μας, απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση σε εθνικές και ευρωπαϊκές διαδικασίες επιστημονικής αξιολόγησης, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, επιθεώρησης, εργαστηριακού ελέγχου και ελέγχου της αγοράς και της επάρκειας.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας , όσο και η Διοίκηση του Οργανισμού είναι πλήρως ενήμεροι για όλα αυτά! Ωστόσο, το Υπουργείο αντί να διασφαλίσει τη συνέχεια του έργου του ΕΟΦ, αξιοποιώντας το υπάρχον εκπαιδευμένο προσωπικό με διαδικασίες ειδικής μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ, αποκαθιστώντας το άμεσα, με πρόσληψή του σε μόνιμες θέσεις, επιλέγει σε αυτό το χρόνο, να εισάγει μία νέα κατηγορία σύμβασης (την 6η διαφορετική σχέση εργασίας), που βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τον ρόλο του ΕΟΦ.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση του αρ. 41 του Ν. 4058/2012 (Α’63), ο ΕΟΦ εντάσσεται στους Οργανισμούς για τους οποίους επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητές του. Ο ΕΟΦ αποτελεί έναν επιστημονικό Οργανισμό, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που αφενός απασχολεί ιδιαίτερα εξειδικευμένους επιστήμονες, αφετέρου ασκεί έναν αξιολογητικό και ελεγκτικό ρόλο που δε συνάδει σε καμία περίπτωση με την ελαστικότητα μίας σύμβασης μίσθωσης έργου.

Η σύμβαση μίσθωσης έργου, με ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) ελλοχεύει κινδύνους, με άμεσο αντίκτυπο στα αγαθά που προσφέρει ο ΕΟΦ στον Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη, και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΦ οφείλει να ενημερώσει και να προειδοποιήσει:

1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να αξιολογήσουν, να επιθεωρήσουν και να ελέγξουν τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ πιθανότατα πρόσφατα θα έχουν εργασθεί, ή θα εργάζονται παράλληλα σε ιδιώτες/εταιρείες που υπόκεινται στον έλεγχο του ΕΟΦ. Αυτό αποτελεί σαφή σύγκρουση και δημιουργεί υπόνοιες αδιαφάνειας, διαπλοκής και αναξιοκρατίας που προφανώς πλήττουν την αξιοπιστία και ακεραιότητα του ίδιου του Οργανισμού, αλλά και εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των τελικών προϊόντων αρμοδιότητάς του.

2. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα υπόκεινται στις κυρώσεις βάσει διατάξεων του Δημοσιουπαλληλικού κώδικα και του Πειθαρχικού Δικαίου για οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος και επίσης, δεν μπορεί να διασφαλιστεί αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψής τους.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα είναι εκπαιδευμένοι στις σύνθετες εργασίες που πρέπει να εκτελεί ο ΕΟΦ (σε κάποιες περιπτώσεις η εκπαίδευση απαιτεί έως και 18 μήνες) και επομένως, ενώ δεν θα είναι έτοιμοι να παράξουν έργο, θα καθυστερούν τον μηχανισμό, ο οποίος θα τους εκπαιδεύει, ενώ φυσικά θα αμείβονται εξ’ αρχής.

4. Ο ΕΟΦ θα εφαρμόσει μία πολιτική πρόσληψης που εφαρμοζόμενη από μία και μόνη άλλη ευρωπαϊκή χώρα (Κροατία), απέτυχε και εγκαταλείφθηκε.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ έχουμε κουραστεί να προσπαθούμε χωρίς αντίκρισμα, να εκπαιδεύουμε διαρκώς και τελικά να βλέπουμε τους συμβασιούχους συναδέλφους μας να αποχωρούν, και κατά συνέπεια να ανησυχούμε κάθε ημέρα εάν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας.

Διεκδικούμε αξιοπρέπεια για τους εργαζομένους στον ΕΟΦ με:

- την άμεση αφαίρεση του ΕΟΦ από αυτή την πρόταση νόμου

- την άμεση εφαρμογή νέου Οργανογράμματος με αποτύπωση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων στον ΕΟΦ, με βάση την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, με γνώμονα την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και με κέντρο τον πολίτη

- την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στον ΕΟΦ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ειδικής μοριοδότησής τους στις επικείμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Θα αποτελέσει μια ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στην στήριξη του Οργανισμού όλα αυτά τα έτη και κυρίως κατά την περίοδο COVID, καθότι είναι αυτονόητο ότι πλέον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΦ δεν είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν είναι πολυεθνική εταιρεία και δεν είναι ένας χώρος εργασίας που μπορεί να αντέξει άλλα εργασιακά πειράματα!

Ο ΕΟΦ είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός που έχει ως πρώτιστο σκοπό την προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, τον οποίο οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ δεν διαπραγματεύονται!

Website: www.eofse.gr/ E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χολαργός, 13.04.2022
ΑΠ: 42

Προς Πρωθυπουργό
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ: ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 309/14-10-2021 επιστολής, που σας είχαμε αποστείλει στις 18-10-2021 (εσωτ. πρωτ. ΓΓΠρωθυπουργού 7708/18-10- 2021), με επισήμανση των δίκαιων και ευλόγων_αιτημάτων των εργαζομένων του Ε.Ο.Φ., επανερχόμαστε σήμερα με την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε ένα άκρως κατεπείγον και φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί και αφορά στο σύνολο των παραβάσεων και ελλείψεων, που καταγράφονται στο από 2/2/2022 πρακτικό της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.) του Ε.Ο.Φ. (συνημμένο έγγραφο υπ'αριθμόν πρωτοκόλλου 18.334/21-2-2022), από το οποίο προκύπτουν οι σοβαρές ελλείψεις, που υφίστανται στον Ε.Ο.Φ. και οι συνέπειες των οποίων εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

                                                                                                                                                                                                                                                   ημερομηνία κατάθεσης:28/2/2023

ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη

ΘΕΜΑ: Γιατί κωφεύει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η Διοίκηση του Ε.Ο.Φ. στα χρόνια προβλήματα ενός Οργανισμού με τόσο κρίσιμες αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία;

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ιδρύθηκε με το ν.1316/1983 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, καθώς και την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος γενικότερα στο χώρο του φαρμάκου και άλλων συναφών προϊόντων (ιατροτεχνολογικά και ιατροδιαγνωστικά προϊόντα), με την εξασφάλιση επαρκούς κυκλοφορίας ελεγμένων και ποιοτικώς άριστων προϊόντων, καθώς και με την προώθηση και ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας στον ίδιο χώρο (εργαστήρια & κλινικές δοκιμές).

Ο φορέας είναι στελεχωμένος, κατά κοινή ομολογία, με προσωπικό πολύ υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που επιτελεί εξαιρετικά σημαντικό έργο, εφάμιλλου επιπέδου με αντίστοιχους Οργανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Ωστόσο τα στελέχη του φορέα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά από χρόνια και σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν εκτεθεί επανειλημμένως στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του Ε.Ο.Φ. από τον Σύλλογο Εργαζομένων Ε.Ο.Φ..

Η στελέχωση του προσωπικού με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, λόγω της μονίμως διευρυνόμενης συνθετότητας των ζητημάτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ε.Ο.Φ., είναι παραπάνω από επιτακτική και άμεσα συνδεδεμένη με τον αναγκαίο διοικητικό εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, που λειτουργεί ακόμη βάσει του Π.Δ. 142/1989 «Οργανισμός του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων», όπως ισχύει.

Η έλλειψη σύγχρονου οργανογράμματος με επικαιροποιημένη περιγραφή θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν διενεργηθεί κρίσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων για πάνω από 10 έτη, το γεγονός ότι υπάρχουν οργανικές μονάδες που παραμένουν ακέφαλες, αλλά και τη διακριτική ευχέρεια που έχει η Διοίκηση του Οργανισμού να τοποθετεί αυθαίρετα, ως αναπληρωτές, προϊσταμένους οργανικών μονάδων, πλήττουν την αξιοκρατία, την εργασιακή ειρήνη και υποσκάπτουν την αποτελεσματικότητα του Ε.Ο.Φ..

Άλλωστε, όπως έχει δείξει η εμπειρία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, οι αυθαίρετες τοποθετήσεις προϊσταμένων είναι συνδεδεμένες στη συνέχεια με πράξεις των Διοικήσεων τους που πάσχουν ως προς τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα, οικονομία και διαφάνειά τους.

Μάλιστα, στον οργανισμό υπάρχουν υπάλληλοι «τεσσάρων ταχυτήτων». Εκτός από τους παλαιούς και τους νέους μονίμους υπάλληλους υπάρχει και το επικουρικό προσωπικό, αλλά και το προσωπικό από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Παραμένει ως πάγιο αίτημα όλων των μονίμων υπαλλήλων του Οργανισμού η εξομοίωση των νέων μόνιμων υπαλλήλων με τους παλαιούς υπαλλήλους που πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο (λόγω προσωπικής διαφοράς), ώστε να πάψει η κατάφωρη αδικία υπάλληλοι με ακριβώς ίδιο αντικείμενο και σε διπλανές θέσεις, να πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Τέλος, η ενίσχυση του προσωπικού του Οργανισμού, με αξιοποίηση του επικουρικού προσωπικού, που εργάζεται σε αυτό έως και πάνω από 3,5 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κρίσιμη γιατί η εξειδικευμένη τεχνογνωσία που τους έχει προσφέρει ο οργανισμός είναι πλέον σημαντική για την ομαλή λειτουργία του.

Επειδή η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Ε.Ο.Φ. είναι κρίσιμη για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και επειδή τα προαναφερθέντα θέματα αυτά σας έχουν τεθεί εγγράφως επανειλημμένως από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ε.Ο.Φ.:

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. Γιατί ενώ γνωρίζατε το οργανωτικό πρόβλημα του Ε.Ο.Φ. δεν δρομολογήσατε έως σήμερα την έκδοση σύγχρονου οργανισμού–οργανογράμματος, όπως είχατε υποσχεθεί στη μοναδική συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων;
  2. Γιατί δεν μεριμνήσατε για την ενίσχυσή του με μόνιμο σύγχρονο προσωπικό αξιοποιώντας πρωτίστως την κρίσιμη δεξαμενή του επικουρικού προσωπικού, δεδομένου ότι είναι δυνατόν, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, χωρίς να παραβιάζεται και η ισχύουσα νομολογία για τις προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα, να υπάρξει η κατάλληλη μοριοδότηση σε διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ;
  3. Γιατί δεν μεριμνήσατε για τη μισθολογική εξίσωση των νέων μόνιμων υπαλλήλων με τους παλιούς υπαλλήλους, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις στον δημόσιο τομέα;
  4. Έχετε αξιολογήσει την αρνητική επίδραση της αυθαίρετης επιλογής των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Ε.Ο.Φ. από τη Διοίκησή του στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, αλλά και στη νομιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την οικονομία και τη διαφάνεια των πράξεων της Διοίκησης; Ενδεικτικά γνωρίζετε και μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον αριθμό και το ύψος των δαπανών για αγαθά, υπηρεσίες και έργα που έχουν ανατεθεί από τον Ε.Ο.Φ. με απευθείας αναθέσεις ή με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένη δημοσίευση για τα έτη 2019 έως 2022;
  5. Σκοπεύετε, έστω και τώρα, να τροχιοδρομήσετε ορισμένες από αυτές τις αυτονόητες αλλαγές που θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα του Ε.Ο.Φ.;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Τόνια Αντωνίου

`

 

 

 

 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Φ.

Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός

Τηλ.: 2132040200

Websitewww.eofse.gr/ E-maileofse@eof.gr

 

Χολαργός, 07/04/2022

Αρ. Πρωτ.: 39

 

 

 

Προς τη Διοίκηση του Ε.Ο.Φ. Υπ'όψιν: Προέδρου κ. Δημητρίου Φιλίππου Αντιπροέδρου Β• κ. Κωνσταντίνο Γκάσιο

 

Κοινοποίηση στα μέλη του Δ.Σ.

 

ΘΕΜΑ: ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝJ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.

 

 

1.- Η επίτευξη ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας και προόδου σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, μέσω της διασφάλισης της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία, ειδικότερα όταν πρόκειται για τον Ε.Ο.Φ., τον μοναδικό θεσμικό φορέα των φαρμάκων της Ελληνικής Επικράτειας, του οποίου ο κυρίαρχος στόχος είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου των φαρμάκων και των πάσης φύσεως σκευασμάτων.

         Χολαργός, 28/4/2023

Στην αριθμ. οικ. 2/35134/ΔΕΠ/5-4-2023 (ΦΕΚ 2611 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε και καθορίζει τους δικαιούχους και το ύψος του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται καν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι των Εργαστηρίων του ΕΟΦ που εδώ και δεκαετίες λάμβαναν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Ο αποκλεισμός αυτός των εργαζομένων που καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια σειρά επικίνδυνων και επιβαρυντικών για την υγεία χημικών, βιολογικών και μηχανικών παραγόντων, πραγματοποιώντας συνεχείς εργαστηριακές αναλύσεις σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά προϊόντα και σε λοιπά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με στόχο την ασφάλεια του Έλληνα ασθενή και καταναλωτή και την ευρύτερη προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, γεννά τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση!

Παρά τις επανειλημμένες και έγκαιρες οχλήσεις μας τόσο προς τη Διοίκηση του ΕΟΦ, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ΤΕΛΙΚΑ αποκλείστηκαν από το εν λόγω επίδομα χωρίς καμία πειστική εξήγηση, εργαζόμενοι με αποδεδειγμένη καθημερινή επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία!

Ενόψει των ανωτέρω και της ευρείας αναστάτωσης, που έχει δημιουργηθεί στα Εργαστήρια του ΕΟΦ, καλούμε τον Υπουργό Υγείας, να προβεί ΑΜΕΣΑ στις δέουσες ενέργειες για την τροποποίηση της εν λόγω Κ.Υ.Α και την άμεση ένταξη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και των εργαζομένων των εργαστηρίων του στους/στις δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των φορέων του Υπουργείου Υγείας.

Περαιτέρω, δε αναφέρουμε ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται ως δικαιούχοι και υπάλληλοι κλάδων/ειδικοτήτων άλλων φορέων, τους οποίες απασχολεί και ο Οργανισμός μας όπως ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΔΕ Φυλάκων κ.α. το ίδιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους και με τις ίδιες για την υγεία τους σοβαρές συνέπειες.

Καθιστούμε σαφές πως επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε περαιτέρω δράση προς αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων του ΕΟΦ αλλά και κάθε άλλου νόμιμου δικαιώματός τους.   

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (Ε.Ο.Φ.)

 

 Σε συνέχεια της εποικοδομητικής συνάντησης που είχατε με το Σύλλογό μας στις 20-10- 2021, κατά την οποία υπήρξαν δεσμεύσεις εκ μέρους σας για την επίλυση των βασικών προβλημάτων μας, που χρήζουν άμεσης λύσης, όπως άλλωστε και εσείς διαπιστc.i)σατε, επανερχόμαστε μετά τις αρχαιρεσίες που είχαμε στις 1-11-2021, ζητώντας εκ νέου συνάντηση μαζί σας με γvόψονα τις κατευΟυvτήρες αρχές και προτεραιότητες που ετέθησαν από κοινού στη συνά.ντηση εκείνη. ώστε να οριστεί εκ μέρους σας ο χρονικός ορίζοντας, ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων μας. Γνωρίζουμε την αφοσίωση, την προσήλωση κω την ευαισθησία σας για τον Τομέα τηςΥγείας, για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, ευσύνοπτα στα καίρια ζητήματα που χρήζουν ουσιαστικής και άμεσης μεταρρίθμισης εκ μέρους σας.